ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επίσκεψη του συγγραφέα Χαραλά Κώστα (17/03/2011)  
« Η επίσκεψη σε ένα σχολείο μοιάζει με επίσκεψη σε λούνα παρκ. Θα διασκεδάσεις με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θα συγκλονιστείς από τη μεγάλη ρόδα. Θα ζαλιστείς από το γρήγορο τρενάκι. Στο τέλος όμως θα φύγεις ευχαριστημένος γιατί στη λιμνούλα με τις πάπιες 5-6 παιδιά τσίμπησαν το δόλωμα και δείχνουν να καταλαβαίνουν πως μέσα στα βιβλία κρύβονται περισσότερα πράγματα από απλές λέξεις».
Με τις σκέψεις αυτές ο βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Κώστας Χαραλάς, επισκέφτηκε την Στ τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια της προώθησης της φιλαναγνωσίας, της ενθάρρυνσης της κριτικής σκέψης και της ενασχόλησης με σύγχρονους προβληματισμούς και θέματα. Θέματα όπως οι σχέσεις εξουσίας τις οποίες διαπραγματεύεται ο συγγραφέας στο βιβλίο που επεξεργάστηκαν τα παιδιά «ο Αυτοκράτορας και ο υπήκοος», καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αξία της ζωής που εμπεριέχονται στο επίσης αναγνωσμένο από τα παιδιά βιβλίο του «Όλα έχουν μόνο μια πλευρά».
Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Χαραλά που δέχθηκε να γίνει σύμμαχος, έστω και για μια μέρα, στον αγώνα που κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί «για τη διαμόρφωση πολλών αυριανών πολιτών με υγιή προσωπικότητα. Πολιτών που ενδιαφέρουν και ενδιαφέρονται, πολιτών που ξέρουν να κρίνουν και να κρίνονται». 
 

(Χαραλάς, Κ., http: //www.brokolo-tv.gr/ekpaideyt.html)

Η Βάσω Ψαράκη  (7-2-2011)  
Στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ(ΕΚΕΒΙ) Συγγραφείς & Εικονογράφοι στα σχολεία η Βάσω Ψαράκη επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης.
Η κα Βάσω Ψαράκη, με τη ζεστασιά και την αγάπη της, χάρισε στα παιδιά στιγμές μοναδικές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.
Επειδή η λογοτεχνία και οι τέχνες γενικότερα αποτελούν παράγοντα ζωτικής σημασίας στην εκπαίδευση διεγείροντας τη διάθεση για μάθηση μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, πιστεύουμε ότι προγράμματα σαν το παραπάνω πρέπει να στηρίζονται και να διευρύνονται.

Μερικές μόνο από τις απόψεις των παιδιών:

Ήταν κα-τα-πλη-κτι-κά !!! Η κα Βάσω Ψαράκη μας φέρθηκε πάρα πολύ ζεστά. 

Ήταν σα να την ξέραμε χρόνια!!!

Η συνάντηση με την κα Βάσω Ψαράκη ήταν πολύ ιδιαίτερη!

Ήταν μια πολύ δημιουργική και μοναδική εμπειρία!

Ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκείνη η μέρα!

Ήταν τέλεια και εντυπωσιακά! Πέρασα πάρα πολύ ωραία με την κα Βάσω Ψαράκη!

Πέρασα τέλεια!

Ήταν εκπληκτικά κι ελπίζω να το ξαναζήσω!!!
Η Λίτσα Ψαραύτη ( Μάρτιος 2010) 
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη χαρά να συναντηθούν με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη και να μοιραστούν μαζί της τα μυστικά της ανάγνωσης και της συγγραφής λογοτεχνικών βιβλίων. 
Η συγγραφέας στο τέλος υπέγραψε με αγάπη και υπομονή τα βιβλία της που είχαν διαβάσει τα παιδιά.

   


Η Άλκη Ζέη στο σχολείο μας (Μάρτιος 2009)

Με μια μεγάλη ανθοδέσμη και πολύ προσμονή, οι μαθητές μας υποδέχθηκαν τη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Τα βιβλία της, αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας, βρίσκονταν στα χέρια των μαθητών μας, είχαν αναγνωσθεί και είχαν γίνει αντικείμενα μελέτης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Το μόνο που έμενε να γίνει ήταν η συνάντηση με τη συγγραφέα, στην οποία οι μαθητές μας γνώρισαν τη δημιουργό, έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις, έλαβαν ουσιαστικές απαντήσεις για τα πρόσωπα των έργων της και εισέπραξαν την αγάπη της.
Αργά το μεσημέρι αποχώρησε, αφήνοντας πίσω της μια γλυκιά γεύση...
Σύντομο Βιογραφικό: Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.
Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε από τα γυμνασιακά της χρόνια, γράφοντας έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.
Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Άλκη Ζέη, σ'  ευχαριστούμε...


Σοφία Μαντουβάλου (13 Φεβρουαρίου 2009)


Στα πλαίσια του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» επισκέφθηκε το σχολείο μας  στις 13 Φεβρουαρίου η συγγραφέας  κυρία Σοφία Μαντουβάλου.
Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας όλη η διαδικασία της προετοιμασίας της επίσκεψης της συγγραφέως υπήρξε ιδιαίτερα μαγική και συναρπαστική.
Διάβασαν βιβλία της, δραματοποίησαν τους ήρωες των βιβλίων της και εικονογράφησαν πολλά από αυτά. 
Η δυναμική παρουσία της δημιουργού στην τάξη στάθηκε μια ανεπανάληπτη στιγμή για τα παιδιά!
Μέρες μετά μιλούν με τα λόγια της, ανατρέχουν και σε άλλα βιβλία της, την αναζητούν και εκφράζουν την επιθυμία να ξανασυναντηθούν μαζί της.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι νιώθουν πια σαν ένα «κομμάτι» του συναρπαστικού κόσμου των βιβλίων. Βλέπουν πως στον κόσμο αυτό βρίσκεται η συνέχεια της σκέψης και των ονείρων τους.